Ένα φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνει ολοένα και περισσότερο είναι η παιδοφιλία στο Facebook. Εκατοντάδες παιδόφιλοι ή άτομα με παιδοφιλικές τάσεις χρησιμοποιούν το Facebook ως εργαλείο για να προσεγγίζουν τα ανήλικα θύματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του Facebook από ανήλικους κάτω των 12 ετών απαγορεύεται. Ωστόσο, πολλά παιδιά ανοίγουν λογαριασμό δηλώνοντας ψευδή ηλικία.
Πώς λειτουργεί η παιδοφιλία στο Facebook;
Για να πιάσει συζήτηση με τα ανήλικα θύματά του, ο θύτης δημιουργεί ψεύτικα προφίλ στο Facebook, τα οποία είναι τόσο καλά στημένα ώστε να μπορούν να ξεγελάσουν όχι μόνο το θύμα, αλλά και τους γονείς του. Πρόκειται για προφίλ που υφίστανται για μήνες ή ακόμη και χρόνια και είναι γεμάτα με αναρτήσεις που αντιστοιχούν σε αυτές ενός παιδιού. Ο θύτης θα επιχειρήσει και θα καταφέρει να μπει σε γκρουπ που απευθύνονται σε παιδιά, υποκρινόμενος τον συνομήλικο ή ακόμη και τον συμμαθητή. Δεν θα διστάσει να δημιουργήσει σελίδες και ομάδες με καθαρά παιδικό ή εφηβικό προσανατολισμό, τα οποία θα είναι τόσο άψογα στην εμφάνιση, που δε πρόκειται να κινήσουν καμία υποψία. Εν ολίγοις, ο θύτης γνωρίζει τέλεια τη γλώσσα και τις συμπεριφορές των εν δυνάμει θυμάτων του, που αρχικά δεν θα δώσει το παραμικρό δείγμα υποψίας. Αφού (π.χ. μέσω της «παιδικής» ομάδας που θα έχει δημιουργήσει) αποκτήσει επαφή με τα προφίλ εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων παιδιών, θα ξεμοναχιάσει το «εύκολο» θύμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιδί με οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα στο σχολείο, για τα οποία ο «συνομήλικος» θύτης θα προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του. Στη συνέχεια θα περάσει στο επόμενο στάδιο, γινόμενος πιο τολμηρός. Εάν το θύμα ενδώσει, η υπόλοιπη πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.
Πώς προσεγγίζει ο παιδόφιλος το θύμα του;
Η τακτική προσέγγισης είναι τραγικά κοινή και ονομάζεται grooming. Αρχικά, γίνεται προσπάθεια να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του θύματος με αθώες ερωτήσεις («πως τα πας στο σχολείο;», «οι γονείς σου μένουν μαζί;»). Κατόπιν, ζητούνται προσωπικές πληροφορίες (αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας, σχολείο κτλ.). Στο τρίτο στάδιο, ο παιδόφιλος επιδιώκει sexting (μηνύματα δηλαδή με ερωτικό περιεχόμενο) και αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Εάν το θύμα ανταποκριθεί θετικά, ο θύτης θα περάσει στο τέταρτο στάδιο όπου θα ζητήσει συνάντηση, πολλές φορές απειλώντας το θύμα πως εάν δεν δεχθεί, θα δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες που του έχει στείλει. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από ώρες μέχρι και μήνες, ανάλογα την επιδεξιότητα και την εμπειρία του θύτη και ανάλογα το θύμα.
Οι φωτογραφίες στο Facebook
Στο Facebook κυκλοφορούν χιλιάδες «ελεύθερες» φωτογραφίες παιδιών. Κάποιες είναι τραβηγμένες από τα ίδια τα άτομα (selfies) κι άλλες έχουν δημοσιευθεί από τους γονείς τους (από κοινωνικές εκδηλώσεις, ταξίδια και οικογενειακές στιγμές μέχρι πιο προσωπικές, όπως το άλλαγμα πάνας, παιδιά σε παραλία, στο κρεβάτι κτλ).
Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν οι μισές από τις φωτογραφίες παιδιών που αναρτούνται στα κοινωνικά δίκτυα καταλήγουν σε ιστοσελίδες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Όσο για τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο Facebook, συχνά συλλέγονται από επιτήδειους και κατόπιν προσφέρονται για ανταλλαγή ή αγοραπωλησία (!!!) Πολλές φορές οι ανήλικοι δελεάζονται με ανταλλάγματα, όπως κάρτες κινητής τηλεφωνίας, για να στείλουν στους θύτες πιο προκλητικές φωτογραφίες. Δυστυχώς σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά δεν διαθέτουν κατάλληλη κρίση για να αντιληφθούν τη βαρύτητα αυτού που κάνουν, διότι ο θύτης μπορεί σε δεύτερο χρόνο να απειλήσει το παιδί με δημόσια διαπόμπευση για να ζητήσει ακόμη και συνεύρεση.
Το προφίλ του παιδόφιλου
Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, Ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας». Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή και της οικογένειας. Όπως έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο Διαδίκτυο. Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητές του στους γονείς του.
Εάν αντιληφθείτε κάτι ύποπτο
Αν και η αστυνομία διαθέτει τα μέσα και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να οδηγηθεί στα ίχνη του δράστη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε.
- Καταγγείλετε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το συντομότερο δυνατό το άτομο που ενοχλεί το παιδί σας.
- Μην προσπαθήσετε να τρομάξετε το δράστη απειλώντας ότι θα πάτε στην αστυνομία.
- Κρατήστε πλήρες ιστορικό συνομιλίας και γενικά δραστηριότητας που έχει ο ύποπτος με το παιδί σας.
- Πηγαίνετε στη σελίδα του προφίλ του και τραβήξτε ένα printscreen, όπου θα φαίνεται η πλήρης ηλεκτρονική του διεύθυνση. Με αυτό το τρόπο θα διευκολύνετε τις αρχές στον εντοπισμό του, ακόμη και αν κατεβάσει το προφίλ του, αφού η ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση είναι μοναδική για κάθε χρήστη του Facebook και δεν αλλάζει.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του ellinikahoaxes για τις χρήσιμες πληροφορίες επί του θέματος. Μπορείτε να δείτε παραδείγματα συνομιλιών μεταξύ παιδοφίλων και παιδιών εδώ.