Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού παιδιών, γνωστό και ως “Sextortion”, αναφέρεται στη χρήση πληροφοριών και εικόνων σεξουαλικής φύσεως από τους κυβερνοεγκληματίες με σκοπό το θύμα να παράγει πρωτότυπο υλικό, να καταβάλει χρήματα ή να προβεί σε άλλες ενέργειες.
Οι δράστες των εγκλημάτων αυτής της μορφής έχουν κυρίως δυο κίνητρα:
- Σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα άτομα, ώστε να επιδιώκουν την παραγωγή πρωτότυπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων από τα θύματά τους ή συνάντηση στον πραγματικό κόσμο με αυτά.
- Οικονομικό ενδιαφέρον, ώστε να επιδιώκουν οικονομικό όφελος από τη δράση τους.
Συμβουλές για παιδιά και εφήβους
- Χρησιμοποίησε σύνθετο κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό σου και όχι κάποιον που μπορεί να μαντέψει οποιοσδήποτε. Καλό είναι επίσης τον κωδικό πρόσβασης να τον γνωρίζουν και οι γονείς σου μόνο για λόγους ασφαλείας.
- Αν διαθέτεις λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, απόφυγε να βάζεις τα προσωπικά σου στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο κτλ.) καθώς επίσης και φωτογραφίες δικές σου ή των συμμαθητών σου. Όρισε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου της συσκευής σου τι θέλεις να φαίνεται στους άλλους.
- Απόφυγε το “ckeck-in” στο σχολείο, στη βόλτα ή μέρη που επισκέπτεσαι συχνά.
- Αν θέλεις να βάλεις φωτογραφίες σου σε διάφορες σελίδες, καλό είναι αυτές να μην απεικονίζουν ευαίσθητα σημεία του σώματός σου ή το πρόσωπό σου και να είναι με μακρινή λήψη. Δεν δημοσιεύω φωτογραφίες που «μαρτυράνε» τοποθεσίες, π.χ. το σπίτι μου, το σχολείο μου.
- Κάνε φίλους μόνο όσους γνωρίζεις καλά. Μην αποδέχεσαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Δεν ανταγωνίζομαι με την παρέα μου ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους.
- Αν κάποιος χρήστης σε μία συνομιλία σου ζητήσει να βγάλεις κάποια φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σου ή γενικότερα εσένα και να την στείλεις, σε καμία περίπτωση μην το κάνεις και αμέσως ειδοποίησε τους γονείς σου. Απόφυγε να συνομιλείς με αγνώστους και να ανοίγεις την κάμερα. Αν κάποιος άγνωστος χρήστης σε προσέγγισε και σου μιλάει πονηρά και με σεξουαλικά υπονοούμενα μην συνεχίσεις να μιλάς μαζί του. Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεσαι ανασφάλεια ή φόβο, καλό είναι να ειδοποιήσις τους γονείς σου ή την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188 για οποιαδήποτε βοήθεια.
- Μην ανοίγεις μηνύματα, email και κυρίως συνδέσμους (link) που υπάρχουν σε αυτά, που δεν ξέρεις ποιος τα έστειλε και σε ποια σελίδα σε οδηγούν, ακόμα και αν το έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σου. Μπορεί για παράδειγμα να κρύβεται κάποιος ιός πίσω από τον σύνεσμο αυτό.
- Σημαντικό είναι ότι πρέπει να σκεφτείς ότι σχεδόν πάντα στο διαδίκτυο δεν ξέρεις με ποιο άτομο συνομιλείς εκείνη τη στιγμή. Αποστέλλοντας μια φωτογραφία σου σε αυτό το άτομο, δεν ξέρεις πως θα την χρησιμοποιήσει, που θα την στείλει μετέπειτα ή ανοίγοντας την κάμερα του υπολογιστή ή του τηλεφώνου σου αν το άτομο αυτό σε καταγράφει ή όχι.
- Συμβουλεύσου πάντα τους γονείς σου, όταν έχει προκύψει ένα πρόβλημα με κάποιον ο οποίος σε προσέγγισε στο διαδίκτυο, μέσω κάποιας ιστοσελίδας ή εφαρμογής.
- Να εμπιστεύεσαι τους γονείς σου και τις συμβουλές τους γιατί όσο κι αν αισθάνεσαι μεγάλος εκείνοι πάντα θα ξέρουν κάτι παραπάνω από εσένα.
Σε περίπτωση που πέσεις θύμα διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν πρέπει να πληρώσεις και να ντραπείς να αναφέρεις το γεγονός στους γονείς σου και στις Αστυνομικές Αρχές. Συγκεκριμένα προτείνεται να ακολουθήσιες τα παρακάτω βήματα:
- Να μην υποκύψεις στους εκβιασμούς και να μην πληρώσεις τίποτα
- Να αναζητήσεις βοήθεια
- Να συλλέξεις τις αποδείξεις και να μην διαγράψεις τίποτα
- Να σταματήσεις την επικοινωνία και να μπλοκάρεις το άτομο
- Να καταγγείλεις το περιστατικό
Πηγή: cyberkid