Με τα περισσότερα πλέον προϊόντα να φέρουν επάνω στη συσκευασία τους έναν κωδικό barcode, το barcode scanner αποτελεί απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού μιας επιχείρησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οπτικό πληκτρολόγιο που επιτρέπει τη γρήγορη και σωστή ανάγνωση ενός barcode, αντιστοιχίζοντάς το με ένα συγκεκριμένο προϊόν. Ο αισθητήρας του barcode scanner σαρώνει τον γραμμωτό κώδικα, τον αποκωδικοποιεί αναγνωρίζοντας σε ποιο ψηφίο (αριθμός, γράμμα ή σύμβολο) αντιστοιχεί η κάθε μορφή γραμμής και στη συνέχεια στέλνει τη σειρά των ψηφίων στο σημείο όπου βρίσκεται ο κέρσορας του ποντικιού στον υπολογιστή.
Με βάση την τεχνολογία αναγνώρισης κωδικών barcode υπάρχουν οι εξής τύποι:
1. CCD barcode scanner
Πρόκειται για την παλαιότερη και ταυτόχρονα λιγότερο αποτελεσματική τεχνολογία αναγνώρισης αποκλειστικά μονοδιάστατων (1D) barcode μέσω φωτοδιόδων τύπου LED. Απαιτεί την επαφή του scanner με τον κωδικό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επιτυχή αναγνώρισή του.
2. Laser barcode scanner
Είναι ο δημοφιλέστερος τύπος στον χώρο της λιανικής πώλησης χάρη στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητά τους ακόμη και από απόσταση. Μία ακτίνα laser αναγνωρίζει τα λευκά κενά και τις μαύρες γραμμές ενός barcode με τη χρήση ενός καθρέπτη που ταλαντώνεται και δημιουργεί μία κόκκινη γραμμή ως οπτικό αποτέλεσμα. Διακρίνονται σε μονοδεσμικά (ένα στοιχείο laser και έναν καθρέπτη) και πολυδεσμικά (πολλαπλά στοιχεία laser και πολλαπλούς καθρέπετες) και διαβάζουν μονοδιάστατους (1D) κώδικες barcode.
3. Linear imager barcode scanner
Η τεχνολογία linear imager είναι παρεμφερής με αυτή του laser με μόνη διαφορά ότι η αποκωδικοποίηση του κώδικα δεν γίνεται με υπολογισμό των κενών, αλλά φωτογραφίζοντας τον κώδικα συνολικά και αποκωδικοποιώντας τον στον επεξεργαστή της συσκευής. Από οικονομικής άποψης βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον laser, ενώ έχει το πλεονέκτημα αναγνώρισης φθαρμένων ή ξεβαμμένων ετικετών και είναι ανθεκτικό στις πτώσεις και την κακομεταχείριση. Διαβάζει, επίσης, μονοδιάστατους (1D) κώδικες barcode.
4. 2D area imager barcode scanner
Ως νεότερης γενιάς scanner, μπορεί να φωτογραφίσει μονοδιάστατο (1D) και δισδιάστατο (2D) κώδικα barcode και να τον αποκωδικοποιήσει στον επεξεργαστή του. Επίσης, μπορεί να ανγνωρίσει διαφορετικούς τύπους barcode, όπως QR code και stacked barcode. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η φορά ανάγνωσης του εκάστοτε barcode (οριζόντια, κάθετα ή πλαγίως) δεν έχει καμία απολύτως σημασία, σε αντίθεση με όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, όπου η φορά πρέπει να είναι οπωσδήποτε οριζόντια.
Με βάση το σχήμα τους και τον χώρο τοποθέτησής τους, κυκλοφορούν οι εξής barcode scanners:
1. Barcode scanner χειρός (handheld)
Ο πιο διαδεδομένος και εύχρηστος τύπος. Απλά σημαδεύουμε τον κώδικα και πατάμε την σκανδάλη. Υπάρχουν διαθέσιμα ενσύρματα και ασύρματα.
2. Barcode scanner παρουσίασης (presentation)
Τοποθετείται σε κάποιο σημείο στο χώρο του ταμείου και λειτουργεί χωρίς να σημαδεύουμε ή να πατάμε την σκανδάλη. Απλώς παρουσιάζουμε τον κώδικα barcode μπροστά του καιαυτός αναγνωρίζεται αμέσως. Η λειτουργία του είναι συνήθως πολυδεσμική laser και συναντάται σε εφαρμογές εντατικής λιανικής πώλησης, όπως mini markets και περίπτερα.
3. Barcode scanner ταμείου (in-counter)
Η τεχνολογία του είναι παρεμφερής με αυτήν των scanners παρουσίασης με τη διαφορά ότι ο μηχανισμός είναι τοποθετημένος μέσα στον πάγκο του ταμείου. Διαθέτει οριζόντια και κάθετη μονάδα ανάγνωσης, καθώς επίσης και ενσωματωμένη ζυγαριά για γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πελατών. Συναντάται σε μεγάλα super markets.
4. Barcode collector
Πρόκειται για barcode scanner με εσωτερική μνήμη για αποθήκευση και μετέπειτα επεξεργασία. Συνήθως είναι φορητές συσκευές χειρός που τις συνδέουμε όταν θελήσουμε μέσω USB στον υπολογιστή για να πάρουμε σε μορφή αρχείου κειμένου ή υπολογιστικού φύλλου με τη σειρά τα barcodes που διαβάσαμε.
5. Barcode scanner και φορητό τερματικό 2 σε 1
Παρέχει μεγάλη ευελιξία και πολλές δυνατότητες μέσα από την εγκατάσταση εφαρμογών διαχείρισης, όπως απογραφές, παραγγελιοληψία, ταχυμεταφορές κα. Είναι ουσιαστικά ένας φορητός υπολογιστής με ενσωματωμένο το barcode scanner.
6. Barcode scanner σταθερού σημείου (fixed)
Τοποθετούνται σε ολοκληρωμένα και αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως γραμμές παραγωγής ή μέσα σε άλλες συσκευές (π.χ. ΑΤΜ). Είναι μόνιμα σε λειτουργίακαι ενεργοποιούνται με εξωτερικούς αισθητήρες.
Εάν ενδιαφέρεστε για αγορά ενός barcode scanner, επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας προτείνουμε την καταλληλότερη συσκευή για εσάς.