Με την τεχνολογία να προχωρά μπροστά με βήμα ταχύ και τις διεθνείς ανακατατάξεις, οι διαδικτυακές συνεντεύξεις εργασίας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Μία από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 ήταν η αύξηση της ανεργίας, αλλά και η στροφή προς την τηλεργασία. Οι βιντεοκλήσεις και οι διαδικτυακές συναντήσεις πήραν φωτιά, το ίδιο και οι online συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας.
Με αφορμή, λοιπόν, την επόμενη πιθανή σας διαδικτυακή συνέντευξη, συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε όλα να πάνε καλά (τουλάχιστον από πλευράς τεχνολογίας).
1. Φροντίστε να έχετε μία αξιόπιστη συσκευή
Επιλέξτε με προσοχή τη συσκευή με την οποία θα πραγματοποιήσετε την βιντεοκλήση, να είναι αξιόπιστη και σε καλή κατάσταση. Είτε πρόκειται για υπολογιστή είτε για κινητό τηλέφωνο, βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας προδώσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή.
2. Εξοπλιστείτε με την καλύτερη κάμερα
Ενσωματωμένη ή εξωτερική, η κάμερα της συσκευής σας είναι το παράθυρο της επικοινωνίας σε μία διαδικτυακή συνάντηση. Δώστε έμφαση στα χαρακτηριστικά της κάμερας που θα χρησιμοποιήσετε, κυρίως στην ποιότητα του φακού της.
3. Δημιουργήστε λογαριασμό στη σωστή πλατφόρμα
Δυστυχώς η απόφαση για την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η βιντεοκλήση δεν είναι δική σας. Ωστόσο, θα είστε ενήμεροι για το ποια έχει επιλεγεί. Φροντίστε να έχετε δημιουργήσει τον λογαριασμό σας πριν αρχίσει η συνέντευξη. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι βιντεοκλήσης από επιχειρήσεις είναι μέσω Zoom, Google Meet, Skype και Microsoft Teams.
4. Κάντε δοκιμές πριν από τη συνέντευξη
Κάντε μερικές δοκιμές με φίλους ή συγγενείς για να ελέγξετε την ποιότητα εικόνας και ήχου πριν ξεκινήσει η συνέντευξη. Αυτό θα σας απαλλάξει από περιττό άγχος και εκνευρισμό που θα μπορούσε να προκληθεί από τεχνικά εμπόδια κατά την βιντεοκλήση.
5. Ελέγξτε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο
Βεβαιωθείτε εάν η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο (ενσύρματη ή ασύρματη) είναι σταθερή. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επιδιορθώστε το πριν τη συνέντευξη.
6. Δείξτε επαγγελματισμό στις λεπτομέρειες
Η εικονική σας ταυτότητα θα πρέπει να είναι κι αυτή επαγγελματική. Προσέξτε, λοιπόν, τα στοιχεία που εμφανίζονται (όπως όνομα χρήστη και email) να μην περιλαμβάνουν ψευδώνυμα, χαϊδευτικά κτλ. αλλά αυστηρά και μόνο το ονοματεπώνυμό σας.
7. Κρατήστε σταθερή γωνία λήψης
Ακόμη κι αν επιλέξετε να συνδεθείτε με μία φορητή συσκευή, μην περιφέρεστε στο χώρο. Βρείτε μια κατάλληλη γωνία λήψης και σταθεροποιήστε το καρέ σας, έτσι ώστε να φαίνεστε από την μέση και πάνω. Προσέξτε επίσης και το φόντο πίσω σας να μην είναι ακατάστατο ή πολύ προσωπικό. Αν δεν έχετε χρόνο να το αλλάξετε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία θαμπώματος φόντου που οι περισσότερες πλατφόρμες διαθέτουν.
8. Χαμογελάστε
Μην ξεχνάτε ότι το χαμόγελό σας είναι το καλύτερο όπλο. Ακόμη κι αν παρουσιαστεί κάποιο εμπόδιο μην αποθαρρύνεστε. Χαμογελάστε και ζητήστε λίγο χρόνο να επιλύσετε το θέμα πριν ξανασυνδεθείτε. Καλή επιτυχία!