Με πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, το Facebook αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι επιθυμούν να προωθήσουν μαζικά κάθε τύπου απάτες, όπως hoaxes, κακόβουλες φήμες και παραπλανητικές πληροφορίες. Ο αντίκτυπος που επιτυγχάνουν στην κοινότητα των μελών είναι εκπληκτικός και αναγκάζει τακτικά το ίδιο το Facebook να προβαίνει σε επίσημες ανακοινώσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας. Αυτό, βέβαια, εάν η είδηση αφορά στο ίδιο το κοινωνικό δίκτυο. Αναλογιστείτε πόσες άλλες ειδήσεις περνούν μπροστά από τα μάτια σας καθημερινά. Είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι αληθείς;
Παρακάτω θα βρείτε τις δημοφιλέστερες απάτες στο Facebook που εντοπίστηκαν διεθνώς την τελευταία διετία:
1. Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook
Η σχετική ανάρτηση-απάτη υποτίθεται ότι πηγάζει από το ίδιο το Facebook, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να δουν ποιος επισκέφτηκε το προφίλ τους, μέσω μίας εφαρμογής που ονομάζεται “Profile Spy”. Στην πραγματικότητα, όσοι εγκαθιστούν την εν λόγω εφαρμογή αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε ύποπτες ιστοσελίδες.
2. Ακολουθήστε αυτά τα δυο απλά βήματα και διεκδικήστε τα δώρα σας
Κυκλοφορούν στο Facebook πολλές παρόμοιες αναρτήσεις με σκοπό να παραπλανήσουν ανυποψίαστους χρήστες. Η φιλοσοφία είναι απλή: Οι οδηγίες ζητούν από τον χρήστη να ακολουθήσει δύο απλά βήματα, όπως να μοιραστεί (share) την ανάρτηση επικολλώντας την στο προφίλ του και να στείλει ένα link σε πέντε φίλους. Έπειτα, πατώντας ένα κουμπί για την διεκδίκηση του δώρου, ο χρήστης μεταφέρεται σε μία ακόμα ψεύτικη σελίδα.
3. Κατεβάστε το κουμπί «Δεν μου αρέσει» στο προφίλ σας
Η ανάρτηση-απάτη υπόσχεται στο χρήστη ότι μπορεί να κατεβάσει το κουμπί «δεν μου αρέσει» (dislike) πατώντας σε ένα link, το οποίο όμως στην πραγματικότητα τον μεταφέρει σε μία ψεύτικη σελίδα στο Facebook. Εκεί, του ζητούνται να κάνει επιπλέον ενέργειες για να αποκτήσει το πολυπόθητο κουμπί, όπως να επικολλήσει την ανάρτηση στον τοίχο του, να τη στείλει σε φίλους του, να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του, να συμμετέχει σε μία έρευνα, να κατεβάσει κάποιo plugin που είναι όμως ιός κα.
4. Facebook cloning
Πρόκειται για μία διαδεδομένη απάτη κατά την οποία ένας λογαριασμός «κλωνοποιείται» με σκοπό την συκοφάντηση του θύματος ή την παραπλάνηση των φίλων του. Πώς λειτουργεί; Αντιγράφοντας την φωτογραφία του προφίλ και το όνομα του μέλους, κάποιος μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο ψεύτικο λογαριασμό που να μοιάζει με αυτόν του θύματος, ώστε οι φίλοι του να μην καταλάβουν τη διαφορά. Έπειτα, αποστέλλονται αιτήματα φιλίας και γίνονται αναρτήσεις με το όνομα του θύματος είτε διασύροντάς το είτε χρησιμοποιώντας το για περαιτέρω απάτες.
Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν θεωρείται ακριβώς hacking, αφού τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι δημόσια. Για να προστατεύσετε τον λογαριασμό σας από τέτοιες επιθέσεις βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας είναι ακριβώς όπως πρέπει. Μην αποδέχεστε ποτέ αιτήματα φιλίας για δεύτερη φορά από το ίδο άτομο ή από άτομα που δεν γνωρίζετε. Τέλος, εάν πέσετε θύμα του Facebook cloning, κάντε μία αναφορά στο Facebook και ενημερώστε τους φίλους σας για τον ψεύτικο λογαριασμό αμέσως.